Katsaus blogivuoteen 2017

Olen heräillyt hitaasti vuoteen 2018, sillä vasta nyt tuli innostus reagoida vuodenvaihteeseen kirjabloggaajan tavoin eli naputtelemalla vuosikooste menneestä vuodesta. Blogattavien jonossa odottelee vielä joitakin viime vuonna luettuja kirjoja, joten tammikuun kirjajutuissani palaan niidenkin merkeissä viime vuoteen.

Goodreadsin tilastojen valossa vuoden 2017 lukuja olivat:


Elena Ferranten Uuden nimen tarina ilmestyy blogiini tammikuun aikana, mutta se tulee saamaan myös minulta korkeat pisteet. En siis ihmettele, että kirjasta on pidetty laajemmaltakin. Waltarin Karvajalka oli kevään lukuponnistus, jonka olin jo ehtinyt unohtaa. Kirja kuuluu historiasta innostuneen mieheni suosikkeihin, ja hänen lempeän painostuksensa ansiosta päätin lukea kirjan. Loppuun pääseminen vaati sinnikkyyttä, vaikka olihan kirjalla toki hyvätkin hetkensä. Pikku naiset sen sijaan oli oma valintani kesän nostalgia-annokseksi. Iso ihastunut sydän tälle kirjalle!

Lukemilleni kirjoille annan pisteitä asteikolla 1 - 5 tähteä. Yhden tähden kirjat eivät suuremmin mieltäni sykähdyttäneet, ja viime vuonna yksi tähti irtosi kolmelle kirjalle:


"Kirjassa minua vaivasi eniten se, että tuntui kuin olisin seurannut historiallista näytelmää, jossa sodasta kotiin palaavalle Ross Poldarkille, tapahtuu kaikenlaista, mutta kohtaukset liittyvät vain kevyesti toisiinsa ja lupaavan oloisia juonilankoja hylätään surutta matkan varrelle."


"Päädyin antamaan Kolmelle muskettisoturille Goodreadsiin vain yhden tähden, ja syy vähäiseen tähtimäärään on se, ettei kirjan juonellinen anti ja henkilöhahmot innostaneet minua alku-uteliaisuuden jälkeen juuri lainkaan. Miekankalisteluita, kaksintaisteluita, miehistä uhoa, suurieleisiä ja mahtipontisen dramaattisia seikkailuntynkiä - huh sentään, kirjan reilut 500 sivua tuntuivat tuplasti pidemmiltä!"

Kesän klassikkohaasteeseen lukemani Dumas oli silti kieleltään antoisa. 1800-luvun puolella tehty käännös oli ilmaisuvoimainen, ja blogijutustani löytyy muutama näyte kirjan kerronnasta.
 

"Minulla ei ole henkilökohtaista kosketuspintaa aiheeseen, ja se ehkä osaltaan vaikutti siihen, ettei kirjasta jäänyt oikein mitään mielen päälle viimeisen sivun jälkeen. Mutta olen minä silti innostunut esimerkiksi Elena Ferranten huiman raastavasta Hylkäämisen päivät -romaanista. Kaukana oltiin sen kuvaamasta jätetyn naisen tuskasta!"

Parhaita, viiden tähden elämyksiä sain seuraavista kirjoista:



Tietokirjallisuus:


Klassikko:


Fantasia:

Leena Krohn: Tainaron  (uudelleen luettu)


Romaani:

Peter Høeg: Lumen taju  (uudelleen luettu)
Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat (blogijuttu ilmestyy tammikuussa 2018)

Sarjakuvat:


Nuortenkirjallisuus:


Upeita kirjoja, joita suosittelen erittäin lämpimästi 💕. Olen erityisen iloinen, että sain vuoden aikana päätökseen Pullmanin klassikkotrilogian eli Universumien Tomun salaisuudet ovat nyt minunkin tiedossani. Klassikkojen saralla vuosi olikin äärimmäisen antoisa, sillä alkuvuonna lukemani Mennyt maailma ja Rebekka olivat niin minun kirjojani ettei juuri enempää voisi toivoa.

Muita kirjallisen vuoden 2017 muistijälkiä:

Osallistuin YLE:n 101 kirjaa -projektiin bloggaamalla kesällä Anders Cleven novellikokoelmasta Katukiviä. En ollut kirjasta koskaan kuullutkaan, mutta onneksi Cleven novellit osuivat minun lukumakuuni ja kirja tuntui kestäneen aikaa mainiosti. Kaikki kirjabloggaajien blogijutut löytyvät täältä.

Naisten aakkoset -haaste (jonka on laittanut liikkeelle Tarukirjan Margit) eteni K-kirjaimesta kirjaimeen U. Voi kauhistus, enää muutama kirjain jäljellä! Tämä haaste on ollut tosi mukava, oman verkkaiseen tahtiinsa etenevä ja tiedän, että minulla tulee aakkostelua ikävä viimeisten kirjainten jälkeen. V ja W ovat minulla jo mietittyinä, joten haaste etenee mukavasti jo tammikuun aikana.

Sain ensimmäistä kertaa Helmet-lukuhaasteen kaikki kohdat täyteen. Viimeisten kirjojen kanssa piti hieman alentaa rimaa ja lukea vain "jotain". Tämä verotti jonkin verran omia lukufiiliksiäni ja tämän vuoden Helmet-haasteen kanssa tuskin ryhdyn moiseen. Jääräpäinen pyrkiminen täyteen haastelistaan taitaa näkyä siinäkin, etten ole vielä suuremmin jaksanut innostua tämän vuoden uudesta Helmet-listauksesta. Olen haasteessa mukana, mutta lista täyttyköön omaan tahtiinsa tai olkoon täyttymättä. Note to self: lue rennosti, omaan makuun sopivia kirjoja!!

Syksyllä innostuin päivittämään blogini esittelysivua ensimmäistä kertaa sitten blogini alkuaikojen. Jaarittelu löytyy täältä. Samalla tein pienen tarkennuksen blogini linjaan, sillä päätin keskittyä entistä enemmän käännöskirjallisuuteen. Tähän asti olen koettanut patistella itseäni etsimään luettavaa myös kotimaisen kirjallisuuden parista, mutta nyt annoin itselleni "luvan" pysytellä omalla mukavuusalueellani. Toki kotimaista löytyy jatkossakin jonkin verran lukupinostani, ja jo ensi viikolla ilmestyy juttu eräästä kotimaisesta uutuusromaanista.

Käynnistin syksyllä oman lukuhaasteen Naisen tie, jossa luetaan naisten elämäkertoja ja muistelmia. Oma lukemiseni tähän haasteeseen on edennyt hitaasti, mutta syksyn suuria löytöjäni haasteeseen olivat Marjane Satrapin Persepolis-sarjakuvat. En enää hämmästele niiden saamaa suosiota, vaan vastedes vinkkaan itsekin Satrapia yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneille lukijoille. Haaste jatkuu huhtikuun loppuun asti, joten tähän ehtii vielä mukaan.


Emännöin elokuussa lukumaratonia. Maratonin kooste löytyy täältä. Ihana päätös kesälle - kiitos vielä kaikille osallistujille!


Alkuvuonna tein yhden jutun, jossa piipahdin Oulun alueen sivukirjastossa. Juttua oli tosi kiva kirjoittaa ja kirjastossa kameran kanssa salavihkaa hiippailu oli aika jännää, mutta jostain syystä en innostunut kirjastovierailuihin sen enempää. Tämän idean voisin napata vuoden 2018 blogisuunnitelmiini.

Voihan TBR ja hyllynlämmittäjät! Blogissani välilehdellä näkyi vielä joulukuussa TBR-lista, jonka olen koostanut vuonna 2015 (!!!). Lista eteni maaliskuussa 25 luetun kirjan rajapyykille. Sen jälkeen luettuja on tullut muutama lisää ja joitakin kirjoja olen matkan varrelle jättänyt kesken. Mutta silti - edelleen noin puolet listan kirjoista odottaa lukemistaan. Vauhti ei todellakaan päätä ole huimannut.

Sivumennen-podcastista liikkeelle lähtenyt Hyllynlämmittäjät-haaste innosti minutkin kasaamaan alkuvuonna pinon kirjoja. Hieno tilaisuus kohentaa TBR-listan tilannetta, tuumailin. Vuoden 2017 pinoni löytyy täältä. Luin pinostani vuoden aikana 4 kirjaa (Rebekka, Kate Atkinsonin Eikö vieläkään hyviä uutisia, Günter Grassin Grimmin sanat ja Chad Harbachin Pelin henki). Pari kirjaa jätin kesken ja kierrätin eteenpäin - Mario Vargas Llosan Paratiisi on nurkan takana ja Cecelia Ahernin Tapaaminen elämän kanssa eivät olleeet minun kirjojani. Valitsin pinooni alkuvuoden innostuksen huumassa vain paksuja ja vielä paksumpia kirjoja, ja syksyllä olin aivan tuskastunut. Liian vähän lukuaikaa, ei ehdi ja kaikki muut kirjat kiinnostavat paljon enemmän!!

Hyllynlämmittäjäni vuonna 2017.

Hyllynlämmittäjät-haaste jää siis minun osaltani tähän kokeiluun. Joulukuussa päätin myös, että nyt loppuu TBR-listan seuraaminen. En painanut listan kohdalla delete-nappulaa, mutta poistin listan näkyviltä. Saattaa siis olla, että seuraan sen tilannetta uteliaisuuttani mutta blogini julkisella puolella haluan jatkaa lukemista ILMAN minkäänlaisia listoja (kunnes seuraava listainnostus iskee...). TBR-listailu muodossa tahi toisessa ei oikein näytä edistävän lukuharrastustani vaan pitkistä listoista pikemminkin muodostuu mukana raahattavia riippakiviä. Toisaalta, tein kesäkuukausia varten TBR-listan Goodreadsin to-read -listaltani, ja tämä lyhyemmän ajanjakson lista oli mukava piristys kesään. Listailun loppufiilkset olen kertonut täällä ja peräti kolme listan kirjoista sai viisi tähteä ja päätyi siis vuoden parhaiden kirjojen listalleni. Ensi kesänä uudestaan ☺.

Lukuvuodesta 2017 jäi kokonaisuutena mukavat muistot. Paljon hyviä kirjoja, kivoja kirjablogitapahtumia. Kiitos sinulle, joka olet lukenut blogiani ja kommentoinut juttujani. 💗

Kommentit

  1. Kiitos Marika hyvistä haasteista ja kirjabloggauksista 💗

    VastaaPoista
  2. Meillä kävi siis täsmälleen samoin hyllynlämmittäjien kanssa! Minäkin valikoin ihan liian paksuja kirjoja pinoon ja sain luettua tasan neljä kirjaa, kuten sinäkin. Silti mietin, että kasaisin uuden, rennomman hyllynlämmittäjäpinon...

    Viime vuosi oli ensimmäinen, kun käytini koko vuoden ajan Goodreadsia. Vielä on sen käytössä selkeästi harjoiteltavaa, koska en huomannut, että sieltä saa tuollaisiakin tilastoja omista lukemisistaan. Kiitos vinkistä!

    Tuo "Lue rennosti, omaan makuun sopivia kirjoja" on varmasti tässä harrastuksessa hyvä ohjenuora. Joskus on toki kiva seikkailla oman mukavuusalueen ulkopuolella, mutta jos joku kirja ei yhtään nappaa, en itsekään aio kyllä pakottaa itseäni lukemaan sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on optimismia ilmassa tammikuussa 2016. :D Minäkin mietin, että pitäisikö tosiaan koostaa lyhyiden kirjojen hyllynlämmittäjäpino, mutta eipä tuokaan innostanut. Tyydyn ihastelemaan muiden pinoja ainakin jonkin aikaa. :)

      Goodreadissa nuo luvut löytyy näin: aukaise oma profile-sivu (klikkaat profiilin ikonia näytön oikeassa yläkulmassa, sen alta valitse Profile-linkki) ja se oikeassa sivupalkissa on Your 2017 Year in Books -kuvake. Siitä pääset ihastelemaan vuoden 2017 tilastojasi :). Tilastoja saa myös näkösälle My Books - Stats (Stats löytyy näytön yläosasta, aika pienellä fontilla Print ja Settings -valintojen välistä).

      Itse olen aika koukussa Goodreadsiin, käyn heti merkkaamassa sinne uudet aloitetut kirjat. Arvioita olen tosin vähän laiska kirjoittelemaan.

      Poista
  3. Heh, tämä vain varmistelee sitä, ettei hyllynlämmittäjä-haaste olisi oikein minunkaan juttuni, minulle kävisi aivan takuulla samoin! listailin muuten vain viime keväänä oman hyllyn himotuimpia blogiini, ja kun nyt jokin aika sitten palasin katsomaan mitä sieltä löytyykään, ei niistä lukemattomista enää kiinnostanut mikään.. :D no mutta, onneksi lukea voi muutakin ja muutenkin!

    hienoja kirjoja olet lukenut paljon, lukuisaa kirjavuotta 2018 sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjahimotukset tulevat ja menevät :D. Mutta listoja on kiva selailla joskus jälkeen päin, saattaahan niistä silloin pompata joku kirja esille ja ihan lukuun asti. Itse mietin, että viime kesän listalta voisin ottaa lukemattomia lukuun nyt kevään aikana. Siellä oli kiinnostavia kirjoja, mm. joku Johanna Sinisalon kirja, jotka tuntuivat vähän raskailta kesällä luettavaksi. Kevät ja tämä lopputalvi voisi olla otollisempaa aikaa niille kirjoille.

      Poista
  4. Mainio lukuvuosi sinulla. Tuo Westön Missä kuljimme kerran kutkuttelee kaikkien eniten, se on ollut lukulistallani niin pitkään.
    Helmet 2017-haasteen kanssa tunnelmani olivat samanlaisia. Minusta lista näytti helpolta ja niinhän se olikin, mutta silti meni aivan vuoden loppuun, että sain kaikki kirjat kootuksi. Nytkin päätin osallistua, lista ei näytä yhtä helpolta ja mieleiseltä, joten en edes välitä tähdätä koko 50 kirjan satsin lukemiseen. Jos sinne jonnekin 40 tietämille pääsisin, se varmaan koostuu ilman mitään erityisetsintöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, Westötä kannattaa kokeilla. Minun piti aloittaa kirja pariin kertaan ennen kuin pääsin siihen kunnolla sisälle, mutta se olikin sitten menoa sen jälkeen. Ihana kirja <3.

      On mielenkiintoista nähdä, miten Helmetin kanssa käy. Olen aiempina vuosina päässyt juuri noin 40 luettuun, mutta nyt on aika vaikeita kohtia... varmaan minulla innostus kasvaa haasteen kanssa, kunhan vähän veden tässä henkeä edellisen jälkeen. :) Ensimmäisen kirjan olen tosin jo haasteeseen lähes lukenut. Kohta 22 hoituu Prinssi Charlesin tunteella. Erinomainen kirja, suosittelen!

      Poista
  5. Jäin miettimään tuota omalla mukavuusalueella pysymistä. Minulla se yleensä vaihtelee. Pakolla ei koskaan ole mukava lukea. Välillä taas tulee innostus hypätä lukemaan aivan jotain uutta ja erilaista, esimerkiksi lukuhaasteen inspiroimana.

    Hyviä lukuhetkiä vuoteen 2018!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta ja erilaistakin on hyvä kokeilla, se on totta. Joskus se vaan on mennyt minulla juuri tuohon pakolla lukemiseen, kun en ole ymmärtänyt jättää kirjaa kesken. No, tässäkin asiassa vahingoista viisastuu... Kiitos, samoin sinulle mukavaa lukuvuotta 2018. :)

      Poista
  6. Hurjasti olet haasteillut, itsekin pitäisi siinä tormakoitua. Naisen tie! Kirjoista Rebekka kiinnostaisi, mietin juuri itselleni klassikkoa. Ja Ferranteen ihastuin juuri, sitä lisää. Hyvää lukuvuotta tänäkin vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ota ihmeessä Rebekka luettavaksi - on aivan ihana kirja. :) Tekisi itsekin mieli lukea se uudelleen. Rebekkaa näkee valitettavan harvoin blogeissa. Ferrante on myös upea, ja mahtavaa että osia on vielä lisää tulossa. Kiitos, samoin sinulle hyvää alkanutta kirjavuotta. :)

      Poista
  7. Onpas ollut aktiivinen vuosi. Sinänsä mielenkiintoista, että pidit tuosta Pullmanin kirjasta. Minä olen lukenut sarjan joskus kauan sitten, enkä itse asiassa pitänyt ollenkaan. Koin sen vain lievästi ahdistavaksi, enkä ollenkaan viihdyttäväksi. Siis jopa siihen määrään, etten ole edes suositellut sitä pojilleni luettavaksi, vaikka esikoinen fantasiasta pitääkin.
    Minunkin pitäisi vielä vilkaista miten haasteissa kävi - huonosti - siksi kai en ole vielä saanutkaan tilannettua tarkasteltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullmanin sarja oli hieman epätasainen, mutta päätösosa tosiaan kolahti. Onhan siinä tietysti aika synkkiäkin teemoja, jotka eivät välttämättä nuorta lukijaa niin puhuttele. Kaikenlaista mahtui viime vuoteen - taaksepäin katsoessa vähän kummastuttaa, miten aika riitti näin aktiiviseen blogivuoteen. :)

      Poista
  8. Mielenkiintoista! Rakastin nuorena Kolmea muskettisoturia (ja kaikkia sen jatko-osia) ja sinä annoit sille vain yhden tähden. En tiedä, miltä sen lukeminen tuntuisi nyt. Ymmärrän täysin Rebekan, Mennen maailman, Ruho laulaan ja Lumen tajun viisi tähteä, mutta Kutsumattomat vieraat saisi minulta varmaan 2-3 tähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoja on moneen makuun, onneksi. :) Kutsumattomien vieraiden outo tarina vie minut täysin mennessään syksyllä, ja olen iloinen että tulin ostaneeksi kirjan omaan hyllyyni. Jonesin Kotiinpaluuta en ole vielä lukenut, mutta Ehkä rakkaus oli totta -kirjan Vieraat peittosi mennen tullen.

      Poista
  9. Sinulla on ollut hieno kirjavuosi, ja todella monenlaisia teoksia olet lukenut! Olisipa kiinnostavaa lukea Pikku naisia uudelleen. Olen tainnut lukea sen nuorena ja sitten reilusti parikymppisenä uudelleen, ja pidin valtavasti. Ehkäpä se toimisi vieläkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin Pikku naiset kesällä englanniksi ensimmäistä kertaa, ja kirja toimi mukavasti, nostalgista viehätysvoimaa riitti edelleen. Mikään suurin suosikkini Pikku naisia ei koskaan ole ollut, mutta muistan kyllä lukeneeni kirjan useampaan kertaan nuoruudessani.

      Poista
  10. Mieletön määrä kirjoja ja mahtavan oloinen kirjavuosi! Kolme muskettisoturia on kiinnostanut monta vuotta, mutta en ole edes yrittänyt ja nyt ehkä tekee vielä vähemmän mieli yrittää. :D Mutta silti se kiinnostaa. Hän sanoi nimekseen Aleian pariin pääsen toivottavasti pian.. niin moni siitä on pitänyt, sinä mukaan lukien!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän sanoi nimekseen Aleia on ihana kirja, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla! Jatko-osan pariin en ole vielä ehtinyt, vaikka hyllyssäni jo odotteleekin.

      Poista
  11. Kaikenlaista olet ehtinyt. Minullakin jäi hyllynlämmittäjähaaste kesken, sain sentään 10/12 luettua. Tänä vuonna skippaan tuon haasteen.

    Tuo Naisen tie -haaste onkin mennyt minulta ohi. Luen yleensäkin tosi vähän elämäkertoja ja muistelmia, mutta sattumalta nyt olen lukemassa Tove Janssonin elämäkertaa. Jos innostun lukemaan jonkun toisenkin naisesta kertovan elämäkerran, tulen mukaan haasteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämäkerrat ja muistelmat loistavat aika lailla poissaolollaan minunkin lukupinossani, mutta aion petrata näiden suhteen tänä vuonna, toivottavasti myös haasteajan jälkeen. Aina silloin tällöin tulee ostettua niitä omaankin hyllyyn, ja sieltä juuri jokin aika sitten kaivelin lukuun Mitfordin tytöt -kirjan. Aivan loistava kirja, kuin romaania lukisi. :)

      Poista
  12. Voi ei ja minä niin rakastin Kolmea Muskettisoturia! :D Ja sattumalta eilen ja tänään tuli tuosta käännöksestä (sen vanhahtavuudesta) muualla puhetta. Itse luin Kariston julkaiseman kirjan ja suorastaan rakastin sitä vanhahtavaa käännöstä ja koko kirjaa :D

    Mielenkiintoinen katsaus ja apua, pitäisi tosiaan alkaa valita sitä tammikuun klassikkoa että ehtii lukeakin sen! Du Maurierin Rebekka olisi hyllyssä, mutta en ehdi niin paksua lukea enää. Sinun arviosi siitä on kyllä kiinnostava. Samoin tuot esille monta muutakin kiinnostavaa kirjaa (esim. tuo Westö, joka tuijottaa minua hyllystä jo suorastaan vihaisena)!

    Hyvä, että muistutit Naisen tiestä, sillä olin jo melkein unohtanut sen. Täytyykin päivittää siihen luetut ajan tasalle, koska en ole muistanut pitää listaa ollenkaan. En nähtävästi muista haasteita, ellen tee niistä ns. aloituspostausta blogiini, jonne lisäilen luettuja sitä mukaa, kun niitä tulee. Nyt kun sellaista en ole tehnyt, olen ihan tuuliajolla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on lyhyitäkin klassikoita. :) Minä jätin Helmet-haasteeseen lukemani Woolfin Mrs. Dallowayn klassikkopäivän kirjaksi, kun en varmaan ehdi tässä enää mitään muuta lukemaan.

      Minullakin on haasteille oma välilehti. Ilman sitä en pysyisi yhtään mukana haasteiden tilanteesta. Tosin pitäisi muistaa käydä vähän useammin tutkimassa, mihin haasteisiin sitä onkaan lupautunut osallistumaan. :)

      Poista
  13. Sinulla on sama käytäntö kuin meillä yhteisessä blogissamme eli tähtien antaminen yhdestä viiteen. Minä usein tuskailen tähtien määrää miettiessäni. Varsinkin vuotta jälkikäteen katsoen huomaan, että olen ollut liian kitsas jakamaan täysiä tähtiä. Ilahduin kun löysin viiden tähden kirjojesi joukosta Sadie Jonesin Kutsumattomat vieraat. Kirja on viime vuoden lukemattomien kirjojeni pinossa, ja jotenkin olen luonut mielikuvan, ettei se olisi yhtä hyvä kuin Jonesilta aikaisemmin lukemani kirjat. Nostan sen nyt pinossa ylemmäs. Hyvää uutta lukuvuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tietoisesti koettanut hieman madaltaa viiden tähden rimaa, mutta eipä noita silti näytä isoa määrää kertyvän. Sadie Jonesin uutuus osui minun makuuni, mutta on siitä toisenlaisiakin mielipiteitä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, on vähän erilaista Jonesia kuin aiemmat suomennokset. Kiitos, oikein hyvää lukuvuotta myös sinulle ja muille clubilaisille. :)

      Poista
  14. Kiinnostava kooste ja erityisen hienoja viiden tähden kirjoja. Sieltä löytyy monta itseenkin iskenyttä kuten Westö, Ihanat naiset, Tainaron... Ferrante puolestaan oli minulle aika haastava, kuuntelin sen lopulta äänikirjana ja pidin mutta samalla huomasin että kirjoitettuna en olisi ehkä jaksanut.

    TBR-listat ovat pirullisia! Minulla on blogissa esillä vuonna 2012 tehty lista, jonka olemassaolon jatkuvasti unohdan. Viime vuonna luin vahingossa kaksi sillä ollutta kirjaa, edistystä? Hyllynlämmittäjään ajattelin tänä vuonna osallistua sellaisilla kirjoilla, jotka oikeasti haluan lukea. Saa nähdä kuinka käy.

    Ihanaa lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle Ferranten sarja on ollut hyvä. Ferranten kerronnassa on jotain, joka kolahtaa minun makuuni. Sain juuri toisen osa luettua ja kolmannen kliksuttelin lukulaitteeseeni, kun sattui olemaan tarjouksessa Elisa-kirjalla.

      Heh, hyvä tietää että löytyy vanhempiakin TBR-listoja kuin minun tapaukseni. :) Onhan kaksi toki eteenpäin... minä elettelen toivoa, että listani etenee nyt joutuisammin, kun se on piilossa eli näkyy vain minulle. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.