Taiteilijaromaani-haasteen koonti

Tuijata.Kulttuuripohdintoja-blogissa alkoi viime syksynä Taiteilijaromaani-lukuhaaste, jossa haastettiin lukemaan taiteilijuutta jollain tapaa käsitteleviä kirjoja. Minulle kertyi neljä haasteeseen sopivaa kirjaa, eri taiteenaloilta:


Pienoisromaani vie kuumiin ranskalaisiin kesäkuukausiin. Runoilijamies viettää vuokrahuvilalla kesää perheensä kanssa, ja viehkeä yllätysvieras sekoittaa perheen tunne-elämää. Hienovireinen romaani kestää useammankin lukukerran (eikä kummallisen värinen kansi anna oikeaa kuvaa kirjan sisällöstä).



Kuten kirjan nimestä voi päätellä, säveltaide on merkittävässä osassa kahden aikatason välillä tasapainoilevassa tarinassa. En yleensä suuremmin innostu historiallista tai sotaa käsittelevistä romaaneista, mutta tämä kotimainen esikoinen oli lukupinoni positiivinen yllättäjä.



Ensimmäinen Cunninghamini! Tykkäsin kovasti tästä New Yorkin taidemaalari- yms. taiteilijapiireihin sijoittuvasta romaanista. Taiteilijuus oli esillä tosin vain sivuosassa, sillä enemmän puitiin parisuhdeasioita taidegalleriaa pitävän miehen näkökulmasta. Haasteeseen lukemistani kirjosta Illan tullen on minun suosikkini. 



Marlene Dietrichin elämäkerta vie lukijan 1900-luvun elokuvamaailmaan. Kaunis diiva eteni urallaan kirkkaimpiin parrasvaloihin, ja elämäkerta valottaa tähden elämää, elokuvia ja mies- ja naissuhteita pikkutarkalla otteella.  Kirja oli kiinnostavaa luettavaa jo ajankuvan vuoksi. 



Kiitokset Tuijalle mukavasta haasteesta!




Kommentit

  1. Kiitos sinulle osallistumisesta! Hieno kimara erilasia taidetyyppejä näissä kirjoissa. Luin Uiden kotiin, kun se ilmestyi suomeksi, ja olin aivan myyty sen tunnelmasta. Tavallaan tavallinen tarina mutta persoonallisella twistillä.

    Hyviä taiteilijaromaanikokemuksia jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uiden kotiin on pieni helmi, jonka voisin lukea uudelleenkin. :)

      Poista
  2. Uiden kotiin ihastutti minutkin, olen lukenut sen joskus aiemmin. Ahokummun romaanin minäkin luin tämän haasteen aikana. Se oli vakuuttava lukukokemus, mutta jonkin lisäkierroksen tai -kerroksen olisin siihen kaivannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, että luin Ahokummun kirjaa joulun alla, ja sen lyhyys ja napakka tarina viehättivät. Jossain toisessa mielentilassa olisin kenties itsekin kaivannut hieman jotain enemmän mutta no, nyt kirjasta jäi ihan hyvät muistot mieleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.